safari browser kinderschutz free iphone 5 spy software app spy gratis bachmann kinderschutz f steckdosen get ipad apps free without jailbreak tracking app by phone number iphone gegen abhören sichern spy camera app for iphone


FPSS slide image

Интервенција НАТО-а је извршена без одобрења Савета безбедности због оптужби да српске снаге безбедности врше етничко чишћење косовских Албанаца. Непосредан повод за акцију била су дешавања у Рачку и одбијање ...

FPSS slide image

Интервенција НАТО-а је извршена без одобрења Савета безбедности због оптужби да српске снаге безбедности врше етничко чишћење косовских Албанаца. Непосредан повод за акцију била су дешавања у Рачку и одбијање ...

FPSS slide image

Интервенција НАТО-а је извршена без одобрења Савета безбедности због оптужби да српске снаге безбедности врше етничко чишћење косовских Албанаца. Непосредан повод за акцију била су дешавања у Рачку и одбијање ...

FPSS slide image

Интервенција НАТО-а је извршена без одобрења Савета безбедности због оптужби да српске снаге безбедности врше етничко чишћење косовских Албанаца. Непосредан повод за акцију била су дешавања у Рачку и одбијање ...

FPSS slide image

Интервенција НАТО-а је извршена без одобрења Савета безбедности због оптужби да српске снаге безбедности врше етничко чишћење косовских Албанаца. Непосредан повод за акцију била су дешавања у Рачку и одбијање ...
Интервенција на Републику Српску
10.08.2011
Операцијe Намерна сила (енгл. Operation Deliberate Force) и Мртво око (енгл. Operation Deаdeye) су чиниле војну интервенцију НАТО снага са САД на челу током Рата у Босни и Херцеговини од 30. августа до 14. септембра 1995.
  Авијација НАТО-а бомбардовала је положаје Војске Републике Српске у тзв. зонама безбедности ОУН (Сарајево и Горажде) од 30. августа до 14. септембра 1995. Званични разлог за бомбардовање било је још увек непотврђено гранатирање сарајевске пијаце Маркале 28. августа 1995. када је од експлозије пет граната погинуло 37 цивила. Била је то прва већа војна акција НАТО-а. Операција је довела до прекида опсаде Сарајева.
Операција Мртво око имала је за циљ онеспособљавање ПВО ВРС.

Укупни број бачених бомби на положаје Војске Републике Српске иноси 1.026, од чега 708 вођених бомби. Укупна тежина баченог експлозива износи око 10.000 тона. Током бомбардовању су убијена 152 српска цивила.
Француски Мираж 2000К оборен је ракетом земља-земља 20 км југоисточно од Пала. Напори за откривање пилота трајали су до 28. септембра када је објављено да су пилоти заробљени.

 

ДЕЈСТВА НАТО ПАКТА У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ И РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ

 

Северноатлански савез тј. НАТО се на простор Босне и Херцеговине умешао 1992. године када је увео Зону забрањеног летења изнад БиХ. Ова одлука искључиво је била усмерена против Ваздухопловства и Противваздушне Одбране (ВиПВО) Војске Републике Српске (ВРС). Армија Републике Босне и Херцеговине (АРБиХ) и Хрватско вијеће обране (ХВО) нису ни поседовале војну авијацију. Ово је била прва операција НАТО од њеног настајања и носила је назив “Deny flight” (Забрањени лет).

Крајем 1995. године НАТО операција је проширена на “Deliberate Force” (Одлучна снага) - војну акцију која је имала за циљ да ВРС поклекне под нападима муслиманско-хрватске коалиције. ВРС је тада контролисала око 75% територије БиХ док је после ове акције проценат пао на око 50%. Нешто мањи проценат, 49%, РС је задржала после Дејтонског мировног споразума којим је озваничена и међународно призната. Међутим, акције НАТО настављене кроз снаге ИФОР а касније СФОР чију главнину је чинио НАТО али то је нека друга прича, јер ту више није реч о тзв. "ваздушним ударима" (air strikes), што је тема овог текста.

Обарање четири “Јастреба”

Прво ваздухопловно дејство НАТО пакта на ВРС извршено је 28. фебруара 1994. године. “НАТО” AWASC који је летео изнад Мађарске, у 6:35 часова, открио је југозападно од Бањалуке групу од шест авиона који лете према југу на малој висини. Четири авиона су бацила осам класичних авио-бомби на складиште муниције у Бугојну, а два су напала фабрику артиљерских оруђа у Новом Травнику.

У међувремeну НАТО је реаговао слањем пара ловаца Ф-16C који су опозвани са редовне патроле изнад Херцеговине. Без опомене и позива на слетање, вођа пара Ф-16C евидецијског броја 89-2137 је у 6:45 сати ракетом АМРААМ погодио први авион. У наредних пар миnута на малој висини уништена су још три летелице са ракетама AIM-9 SIDEWINDER.

У извештају Уједињених нација (УН) наводи се да су оборени лаки јуришници Ј-21 “Јастреб” припадали ВиПВО Војске Републике Српске. Званичници УН су за четири тврдили да су полетели са Удбина а за остала два нису знали тачно место узлетања. Посматрачи УНПРОФОР-а су известили о слетају једног “Јастреба” на аеродром Удбине. У медијима је тада објављено да су погинули пилоти Ранко Вукмировић, Звездан Пешић и Горан Зарић.

Бомбардовање српских положаја код Горажда

Касно послеподне 10. априла 1994. године два америчка Ф-16C напала су положаје Херцеговачког корпуса Војске Републике Српске на подручју Преључа и Голог Врха, дванаест километара југозападно од Горажда. Командант УНПРОФОР-а за Босну и Херцеговину, генерал Мајкл Роуз затражио је непосредну ваздухопловну подршку на основу извештаја својих посматрача у Горажду који су га обавестили о директним нападима тенкова ВРС на муслиманске јединице.

Када је напад одобрен два Ф-16C из базе Авијано, скренута су са редовног патролног лета и упућена у рејон Горажда са задатком да униште српске тенкове Т-55. Због лошег времена и недостатка горива, четири класичне авио-бомбе Мк.82 масе 227 килограма, одбацили су на резервни циљ - командно место артиљерије. Нису дати прецизнији подаци о резултатима акције.

По писању неких западних часописа авионе су наводили “посматрачи” УН из Горажда који су у ствари били припадници специјалних снага британске армије - САС (Special Air Service).

Напади на положаје ВРС у околини Горажда су поновљени 11. априла 1994. године. По истој процедури и са истим образложењем као и претходог дана упућена су два ловца бомбардера F/А-18C из ескадриле VMFA-251 морнаричког корпуса америчких оружаних снага, смештене у бази Авијано на северу Италије.

На српско село Баре одабацили су три бомбе Мк.82 од којих се две нису активирале! Једна истоветна бомба се из техничких разлога није откачила са носача испод крила авиона. У поновном налету “Хорнети” су отворили ватру из шестоцевног топа ”Вулкан М-61” калибра 20мм.

Резултати напада по НАТО-у су, наводно, један уништени тенк Т-55, три оклопна транспортера и камион!? Српски војни извори наводе две срушене куће, два уништена санитетска возила и два страдала болничара.

ПВО ВРС погађа НАТО авион у близини Сарајева!

Кроз неколико дана, тачније 15. априла, између Сарајева и Горажда ПВО ВРС погодла је франуски “Етандар ИВП” 16. ескадриле француске ратне морнарице. Са још једним авионом истог типа полетео је на извиђачки задатак са носача авиона “Клемансо”. Од експлозије, ракете земља-ваздух “Стрела-2М” тешко је оштећен репни део авиона. Пилот, капетан корвете Пјер Клари, захваљујћи свом великом искуству успео је да се врати на носач авиона у Јадрану. На снимку се види слетање погођене летелице на носач авиона.

Нови напади на ВРС у околини Горажда

Генерал Мајкл Роуз поново је затражио непосредну подршку из ваздуха 16. априла 1994. године. Четири јуришна авиона ОА-10А америчког ратног ваздухопловства, која су се већ налазила у ваздуху, добила су наређење да изврше удар по српским снагама. Њихов напад је прекинут због лоших мето-услова и недостатка горива. Постоје информације да је један од тих авиона погођен и у повратку у матичну базу Авијано пао у море пет километара од италијанске обале. Амерички службени извори никад нису признали тај губитак.

Убрзо по одласку ОА-10А у зону Горажда стигла су два авиона “Si Herier FRS.1” британске ратне морнарице из 801. морнаричког сквадрона, са носача авиона “Арк ројал”. Покушавали су да нађу српски тенк - летећи ниско испод облака чија је доња база износила 600 метара. Непосредно по избацивању бомби авион са евиденцијском ознаком XЗ498 погодила је ракета земља-ваздух. Пилот је искочио из авиона и приземљио се на територију под контролом Армије РБиХ.

Након губитка “Si Herier”-a опозвани су даљи налети и авиони НАТО-а који су летели ка циљевима са товарима бомби враћени су у базе. Одлука је образложена погоршањем временских услова, тешкоћама у радио-везама и неизвесном судбином обореног пилота. Иначе, он је заклон потражио заједно са посматрачима УН-а, у сефу банке у Горажду!

Бомбардовање српских јединица око Илиџе

Према тврдњама потпарола УНПРОФОР-а припадници ВРС су, 5. августа 1994. године, пред зору, из складишта у сарајевском насељу Илиџа узели један тенк Т-55, два оклопна транспортера и самоходни противавионски топ М-18 (произведен још у Другом светском рату!). На хеликоптер “Пума” Француске копнене војске, који је покушао да пронађе ово оружје, наводно је отворена ватра због чега се вратио у базу УНПРОФОР-а у Кисељаку.

Касно послеподне уследила је одмазда НАТО пакта - ваздушни напад у коме су учествовала четири америчка ОА-10А, четири британска “Јагуара Мк.Иа”, четири француска Миража F-1CT и шест холандских F-16А (два у извиђачкој варијанти). Подршку су пружала два Е-3C АWАCS, један ЕА-6B за спречавање одговора српске ПВО, летећи командни центар ЕC-130, неидентификовани авион за извиђање из ваздуха и неколико авио-танкера.

По службеним саопштењима већ уобичајени разлози, лоше временске прилике и недовољна обавештајна подршка минимизирали су ефекте акције. Тврди се да су два јуришника ОА-10А уништила напуштену самохотку М-18. За то су утрошили 600 граната из седмоцевног топа GAU-8/А калибра 30мм. По извештајима муслиманских радио-станица НАТО авиони су одбаченим бомбама дејствовали по муслиманским војним снагама и проузроковали велики број жртава.

Холандска верзија догађаја гласи: у 14:00 часова са командног места ваздушних снага НАТО-а за југоисточну Европу (5. АТАФ) у базу холандских ловаца F-16А Вилафранка упућен је захтев да се одреде авиони за евентуалне акције током поподнева. У 15:55 сати следи наређење за полетање. Два авиона узлећу у 16:15 чаcова. Без уобичајене попуне горивом из америчких танкера КC-135А лете до назначне зоне у околини Сарајева. Тамо сусрећу два ОА-10А који су из своје базе Авиано полетели 45 минута раније. Њихова улога је била да тактиком “лоу енд слоу” - ниско и полако пронађу циљеве и на њих наведу ударну групу. Киша је циљеве учинила готов невидљивим. Холандски авиони су напустили сарајевски регион и упутили се на попуну горивом изнад Јадрана. Доблили су нове циљеве ка којима су кренули у 17:30 сати. По два ОА-10А и F-16А су наставила претрагу северно од града. Јужно је дејствовао новопридошли пар ОА-10А.

Холандски авиони су на основу свежих извиђачких фотографија препознали задати циљ. Уочили су га са висине од 3600 метара кроз слој измаглице. Иако су били спремни за одбацивање бомби Мк.82, по правилима борбеног ангажовања, морали су сачекати идентификацију објекта напада од стране својих осматра~а ОА-10А. Оба F-16А су преко сигурносног комуникационог канала опозвани пре извршења напада. Истовремено су два додатна F-16А полетела из Вилафранке.

Напад на тенкове Војске Републике Српске

Дана 22. спетембра 1994. године амерички А-10А топом GAU-8/А напао је српски тенк. Два британска “Јагурара ГР.1” из 41. ескадрона бацили су две бомбе масе 454кг . Повод је било наводно ватрено дејство Војске Републике Српске на француске “плаве шлемове”. Топовском гранатом испаљеном из тенка Т-55 наводно је онеспособљен оклопно-извиђачки аутомобил ЕРC-90F4 и рањен један војник. Главни штаб ВРС тврди да је мета ове НАТО акције било цивилно становништво у селу Добрашевићи. НАТО је упозорен да ће се одговoрити нападом по циљевима у ваздуху и на земљи у оном тренутку када то команди ВРС буде одговарало.

Српски војници обарају амерички Ф-16!

Током маја 1995. године спроведена су спорадична бомбардовања складишта муниције Војске Републике Српске. За одмазду су као таоци узети припадници мировних снага УН-а. То је резултирало готово моменталним прекидом бомбардовања!

Српска ПВО је ракетним системом “Куб” 2. јуна 1995. године оборила један F-16C, чији се пилот, капетан Скот О’Грејди (Scott О’Grady), спасао катапултирањем. После шест дана скривања у густој шуми извучен је у акцији маринаца коју су снагe ВРС пратиле, али се из хуманитарних разлога нису супротставиле (или можда због договора?). Могуће је да је овај авион оборен као одмазда за претходна бомбардовања НАТО пакта. По овом догађају у Холивуду је 2001. године снимљен и филм "Behind enemy lines" ("Иза непријатељских линија").

Последња ваздухопловна операција НАТО-а у БиХ и РС - “Delibеrate force”

Повод за ову акцију био је један артиљеријски погодак на пијацу у Сарајеву 28. августа 1995. године. НАТО је оптужио ВРС за ту акцију и то је послужило као повод за готово тронедељно бомбардовање српских положаја (од 30.августа до 14. септембра 1995. године, са пар прекида). Касније се, међутим, сазнало да је граната испаљена са положаја АРБиХ што је потврдио и Јасуши Акаши представник УН, али тада је већ било касно...

Циљеви овог бомбардовања било су тешко оружје, складишта муниције, командна места као и неки други објекти и оруђа Војске Републике Српске. Истовремно је покренута и акција “Dead Еyе” ("Мртво око") чији је задатак био онеспособљавање ПВО система ВРС.

 

 

 
< Prethodno
Последње вијести
У Сутомору НАТО бомба? (ВИДЕО)

Акција чишћења терена од НАТО отпада из 1999.године коју ових дана на приморју спроводе активисти Мировног покрета „Не у рат – Не у НАТО“, резултирала је јуче открићем неексплодиране гранате у Сутомору, која је по свој прилици испаљена из авиона сјеверноатлантске алијансе током агресије на Србију и Црну Гору.

 
Ништа од позива Црне Горе у НАТО

Црна Гора ове године неће бити позвана да уђe у НАТО, саопштио је данас генерални секретар Сјеверноатланског савеза Андерс Фог Расмусен.

 
Активности