safari browser kinderschutz free iphone 5 spy software app spy gratis bachmann kinderschutz f steckdosen get ipad apps free without jailbreak tracking app by phone number iphone gegen abhören sichern spy camera app for iphone


FPSS slide image

Интервенција НАТО-а је извршена без одобрења Савета безбедности због оптужби да српске снаге безбедности врше етничко чишћење косовских Албанаца. Непосредан повод за акцију била су дешавања у Рачку и одбијање ...

FPSS slide image

Интервенција НАТО-а је извршена без одобрења Савета безбедности због оптужби да српске снаге безбедности врше етничко чишћење косовских Албанаца. Непосредан повод за акцију била су дешавања у Рачку и одбијање ...

FPSS slide image

Интервенција НАТО-а је извршена без одобрења Савета безбедности због оптужби да српске снаге безбедности врше етничко чишћење косовских Албанаца. Непосредан повод за акцију била су дешавања у Рачку и одбијање ...

FPSS slide image

Интервенција НАТО-а је извршена без одобрења Савета безбедности због оптужби да српске снаге безбедности врше етничко чишћење косовских Албанаца. Непосредан повод за акцију била су дешавања у Рачку и одбијање ...

FPSS slide image

Интервенција НАТО-а је извршена без одобрења Савета безбедности због оптужби да српске снаге безбедности врше етничко чишћење косовских Албанаца. Непосредан повод за акцију била су дешавања у Рачку и одбијање ...
“Милосрдни анђео” и даље убија
25.03.2012
Број оболелих од малигних обољења на Косову и Метохији је у последњих једанаест година увећан и до 200 пута, а годишња стопа раста оболелих од разних врста канцера је 2,4 одсто.
  Снаге НАТО-а су у 78 дана агресије 1999. године 112 пута бомбардовале територију бивше СРЈ муницијом са осиромашеним уранијумом У238. Контаминирана је 91 локација, од којих једна у Црној Гори, девет у ужој Србији, а чак 81 на територији Косова и Метохије.

 

Према подацима о броју налета, просечном броју испаљених пројектила, може се констатовати да је на територију Косова и Метохије испаљено око 31.000 комада муниције са У238, а у осталим деловима СРЈ око 5.000. То значи да је на Космету “остављено” више од девет тона нуклеарног отпада, највише на подручју општина Пећ, Призрен и Урошевац. Према званичним подацима НАТО-а, на подручју Космета и југа Србије бачено је 300 тона муниције пуњене осиромашеним уранијумом, иначе директним изазивачем више малигних обољења као што су галопирајућа леукемија, лимфом, малигни тумор штитне жлезде.

Тај отров који је кроз земљиште и ваздух ушао у нашу животну средину остаће ту готово заувек, и утицаће на здравље и смањење века становништва.

ТАБУ ТЕМА

Подаци Института за јавно здравље “Др Милан Јовановић Батут”, до којих се дошло у истраживању шест година након бомбардовања, показују да је учесталост оболевања од рака у централној Србији порасла код мушкараца за око 22, а код жена за 16 одсто. У исто време, учесталост оболевања од рака простате порасла је за 60 одсто, мокраћне бешике за 37, дебелог црева за 29, а карцинома плућа за 16 одсто. Код жена је уочен пораст оболевања од рака дебелог црева за 25 одсто, плућа за 24, материце за 17 и тумора дојке за 7 одсто.

Невладина организација “Милосрдни анђео” из северне Косовске Митровице утврдила је да је број оболелих од малигних обољења на Косову и Метохији увећан и до 200 пута. Њихова статистика говори да је на Косову прошле године регистровано 135 нових случајева различитих облика малигних обољења. Примера ради, у једном месту у околини Косовске Митровице забележен је случај да је од рака грла оболела трочлана породица иако у том месту у последњих 50 година нико није оболео од те врсте рака.

“Највише забрињавају подаци да је међу оболелима око 80 одсто младих људи. Некада је старосна граница била око 70, а данас је просечна старост оболелих око 40 година”, објашњава доктор Небојша Србљак, кардиолог који као представник НВО “Милосрдни анђео” истражује утицај радијације на пораст малигних обољења.

Доктор Србљак каже за “Актер” да је према истраживањима, која се воде у Косовкој Митровици, стопа раста оболелих од канцера 2,4 одсто годишње.

“Најучесталији облици малигних обољења су рак плућа и карциноми урогениталног тракта, али је у порасту и број обољења хематопоезног система, затим саркоми као и број урођених мана и малформација”, наводи др Србљак.

Он напомиње да је и све већи број Албанаца који признаје да су НАТО бомбе узрок увећаног броја малигних обољења, али и да сарадња са албанским колегама готово не постоји. Информације од албанских колега Србљак добија на незваничном нивоу, а за албанске медије ово је табу тема.

“Њима је јако тешко да признају да их је затровао онај ко им је дао државу. Међутим, живот их је натерао да признају да имају огроман проблем. Они ниподаштавају све што је српско осим српских лекара. Већина оболелих Албанаца лечи се у Београду или у иностранству, тако да се број малигних обољења код албанске популације донекле можда и може испратити”, истиче др Србљак и напомиње да је међу оболелим Албанцима огроман број оних из подручја Пећи и Ђаковице.

Када се ради о повезаности уранијума и пораста броја људи оболелих од малигних болести, др Србљак каже да ту нема никаквих сумњи и да су докази очигледни, али да држава овај проблем гура под тепих и да није предузела никакве озбиљне мере како би измерила утицај уранијума на здравље становништва.

ДЕСЕТОГОДИШЊАЦИ УМИРУ ОД РАКА КОСТИЈУ

Једна од најстрашнијих манифестација пораста малигнитета међу косовско-метохијским становништвом јесте појава веома ретког јувенилног карцинома костију са сигурним смртним исходом, који се јавља код деце до 11 година. Пре рата на Косову и Метохији је на 300.000 становника постојао један оболели, а протеклих година било је чак четворо тешко болесне деце. Све су чешћи и случајеви спонтаних побачаја услед деформисаности плода, што је такође последица дејства осиромашеног уранијума.

Др Александар Васић, ортопедски хирург и професор на Медицинском факултету у Приштини са седиштем у Косовској Митровици, који ради и у Здравственом центру у Митровици и Клиничко-болничком центру у Грачаници и каже да је број малигних тумора на коштаном систему у последњој деценији порастао од 30 до 170 од-сто.

“Ту се заправо ради о малигним туморима који су искључиво последица метастатских канцера на другим деловима тела код већ оболелих људи. Утврђен је већи број новорођенчади са урођеним деформитетом стопала, односно са дијагнозом ‘тес еqвиноварус’. Овај деформитет је увећан за 30 одсто у односу на период пре 1999. године и тај податак треба довести у везу са гинеколошким истраживањима”, напомиње за „Актер” доктор Васић.

Према стручним и статистичким подацима откривено стање код најтежих болести карцинома је, како истиче др Васић, само врх леденог брега, те ће се тек откривати истина о утицају муниције са осиромашеним уранијумом.

ИСТИНА ИЗБИЈА НА ВИДЕЛО

Истина је почела да излази на видело крајем 2000. године када су из Шпаније и Италије почеле да стижу вести о младићима који су након боравка у мировним мисијама на Косову и у Босни оболели од леукемије. Број мртвих војника, подофицира и официра италијанских оружаних снага, повратника из балканских мисија, био је у порасту. У први мах је регистровано 270 оболелих. Проценат војних лица који су били на Космету и Босни са синдромом онколошких болести пет пута је већи од просека оболелих у осталим италијанским мировним мисијама, али и много већи од процента оболелих међу цивилним лицима оболелим од Хочкиновог синдрома. Интересантно је напоменути да ниједан италијански војник ангажован у мировним 0перацијама у другим земљама под заставом УН или НАТО није оболео од Хочкиновог синдрома.

Званичници НАТО-а су у први мах покушали да ескивирају оптужбе указујући да није доказана никаква веза између ове муниције и леукемије. Међутим, већ одавно се користи термин “балкански синдром” као наследник непознате болести која је спопадала ветеране Заливског рата, а чија природа ни данас није утврђена. Комисија УН-а, која је узела узорке са једанаест од преко стотину локација на Косову где је коришћена уранијумска муниција, саопштила је да је на осам места наишла на повећану радиоактивност.

“Наилазили смо на радијацију и усред села, на местима где се деца играју”, рекла је председница комисије Пека Хависто, бивша министарка за заштиту околине Финске. Испричала је да је видела да девојке носе ђердане од уранијумских пројектила и да стока слободно пасе на озраченом земљишту.

Комисија је, међутим, закључила да је ниво радијације веома низак, али је за сваки случај препоручила да се сва озрачена места обележе и радиоактивни отпад уклони. Нажалост, детаљи о томе како то улази у ланац исхране и колико је све то опасно по здравље народа на Косову никада нису ушли у извештај.

 

 

 
< Prethodno   Sledeće >
Последње вијести
У Сутомору НАТО бомба? (ВИДЕО)

Акција чишћења терена од НАТО отпада из 1999.године коју ових дана на приморју спроводе активисти Мировног покрета „Не у рат – Не у НАТО“, резултирала је јуче открићем неексплодиране гранате у Сутомору, која је по свој прилици испаљена из авиона сјеверноатлантске алијансе током агресије на Србију и Црну Гору.

 
Ништа од позива Црне Горе у НАТО

Црна Гора ове године неће бити позвана да уђe у НАТО, саопштио је данас генерални секретар Сјеверноатланског савеза Андерс Фог Расмусен.

 
Активности