safari browser kinderschutz free iphone 5 spy software app spy gratis bachmann kinderschutz f steckdosen get ipad apps free without jailbreak tracking app by phone number iphone gegen abhören sichern spy camera app for iphone


FPSS slide image

Интервенција НАТО-а је извршена без одобрења Савета безбедности због оптужби да српске снаге безбедности врше етничко чишћење косовских Албанаца. Непосредан повод за акцију била су дешавања у Рачку и одбијање ...

FPSS slide image

Интервенција НАТО-а је извршена без одобрења Савета безбедности због оптужби да српске снаге безбедности врше етничко чишћење косовских Албанаца. Непосредан повод за акцију била су дешавања у Рачку и одбијање ...

FPSS slide image

Интервенција НАТО-а је извршена без одобрења Савета безбедности због оптужби да српске снаге безбедности врше етничко чишћење косовских Албанаца. Непосредан повод за акцију била су дешавања у Рачку и одбијање ...

FPSS slide image

Интервенција НАТО-а је извршена без одобрења Савета безбедности због оптужби да српске снаге безбедности врше етничко чишћење косовских Албанаца. Непосредан повод за акцију била су дешавања у Рачку и одбијање ...

FPSS slide image

Интервенција НАТО-а је извршена без одобрења Савета безбедности због оптужби да српске снаге безбедности врше етничко чишћење косовских Албанаца. Непосредан повод за акцију била су дешавања у Рачку и одбијање ...
Потпуковник Ђорђе Аничић: Никад у НАТО
01.05.2012
Ово су дани обележавања годишњице агресије Нато савеза на тадашњу заједничку државу Савезну Републику Југославију. Дани који не смеју бити никад заборављени због невиних жртава,разрушене земље и рушења тековина једног народа.
  Кажем агресије јер она то суштински јесте. Тада су погажена сва међународна правна акта,бомбардовани смо мимо одобрења савета УН и свих повеља. На прагу 21 века влада закон џунгле са Натом на челу. У данашње време средства јавног информисања говоре о бомбардовању избегавајући употребу правог назива-АГРЕСИЈА.

 Агресију Нато-а могуће је разматрати са разних аспеката:економских, цивилизацијских, историјских, политичких, војних, еколошких и др. Методологија постизања циљева у американизацији света мање више је позната и своди се на економско експлоатисање држава. У питању је само начин и метод доласка до циља.

У сваком случају држава која не пристане на уцене изложена је јавној сатанизацији, суровој економској блокади, ултиматуму и на крају рату. Никада у историји ратовања није успостављен толико неравноправан однос снага као што је то било у агресији 1999.године. Држава је увучена у рат без иједног савезника, једну малу земљу напале су најразвијеније земље света а однос зараћених страна у техничком и људском потенцијалу био је вишеструко на страни агресора. У таквом односу снага кад објективно не постоји могућност наношења озбиљнијих штета агресору можемо говорити о злочину. Тај рат се свео на кажњавање једног народа, убијање цивила, рушење инфраструктуре, а све у циљу прихватања капитулације и време ће показати отимање дела територије суверене земље.

Тако функционише политика новог светског поретка, на начин када је људско право уздигнуто изнад суверенитета државе. То им даје за право да се војнички ангажују на било којој тачки земљине кугле под изговором да су угрожени стратешки интереси суперсиле-САД-а. Тако се Нато у рату претворио у агресивну организацију у односу на 4.април 1949.године када је формиран. На снази је нова доктрина - доктрина интервенционизма по сопственом избору, без обзира на међународне норме и остале чланице уједињених нација. На Балканском полуострву у току је стварање монструозне творевине “Велика Албанија”, Србија је понижена и присиљена да се додворава Натоу, а Русија дефинитивно више нема излаз на топло море нити игра неку значајнију улогу на Балкану. Без обзира што је кад, се тиче Србије, ратни циљ постигнут и проблем са ратног поља пренесен у УН практично је на снази окупација. Окупација која је пре тога трајала годинама различитим средствима у привреди, политици, култури, медијима. Окупирани смо политички и идеолошки. На снази је разградња свести која доводи до историјске и културне разградње. Све што је национално проглашава се заостало, примитивно и ретроградно. Све особине које су красиле човека овог поднебља проглашавају се ништавним, нема части, достојанства, нема чојства, а патриотизам се проглашава и изједначава са криминалом и ратним злочином. Државе настале распадом Југославије ушле су у транзициони перид - период озакоњеног лоповлука,извршена је срамна приватизација,распродата имовина коју су деценијама стварале генерације радника који сада живе у беди.

Војна окупација је и те како присутна. Окупирана је Србија али и све српске земље. Класичан пример је Косово и Метохија где су присутне стране војне снаге. Снаге које руководство државе прихвата као пријатељске, а које нам отимају око 15% територије. Територије на којој има 14.7% светских резерви лигнита.  Досадашња стратегија одвраћања агресора мора да претрпи корените промене. Најновији рат је то доказао. Ми смо обучавани да се агресор може одвратити на два начина и то одбраном и одмаздом. Одбраном да се води дуготрајан рат на сопственој територији и агресору нанесу неприхватљиви губици и одмаздом да се део борбених дејстава пренесе на територију агресора и врши дејство по његовим виталним циљевима. Као мала земља очито ни једним од начина нисмо одвратили агресора. За сада државе које имају нуклеарно оружје могу себе да заштите oд хегемонизма. Та стратегија одвраћања још увек даје резултате.

И онда долазимо до кључног питања. Како мале и неразвијене земље да се заштите, а да при том нису спремне да клекну пред претњама. Одговор је тероризам. Парадоксално звучи да Америка својим хегемонизмом и империјалном политиком светског моћника генерише тероризам као свог најжешћег противника. Друго,ако би тероризам овладао светом био би то крај цивилизације у њеном садашњем облику. Потребно је дакле потпуно другачија одговорност за стање у свету, а не изразито војна моћ.

У историји ратовања агресија на СРЈ ће остати упамћена и забележена као потпуно нов начин ратовања. Изостао је судар зараћених страна на бојном пољу. Јер ако нема бојног поља онда нема ни рата. Но није тако. Били су то удари са дистанце без директног контакта зараћених страна и рат где је агресор избегавао директан сукоб,а не жртва. Парадокс који ће се претворити у закономерност у будућим ратовима. И то се показало већ у рату у Авганистану и у Ираку.

За очекивати је било да политичком поразу предходи војнички пораз, а то се није десило. Војска се повукла са Косова без одлучујуће битке и то је велики парадокс рата. Политички пораз је уследио пре војничког. Много је важно анализирати зашто је државно руководство прихватило окупацију дела своје територије у рату који је још трајао.

Разбијање војне моћи почело је још за време рата подизањем оптужница за ратне злочине за које тада сигурно нико није имао доказе са циљем да се одбрана делегитимише и прогласи за злочин. Зато је било нужно оптужити војно и политичко вођство државе. Извршена је сатанизација једног народа.

Други удар на војну моћ је удар изнутра државе. Говором преко разних хуманитарних и невладиних организација војска је оптужена да је била у функцији злочиначке политике и да се са том политиком не може обрачунати док се не разори војска.

Трећи и завршни удар је свођење војске на минорну меру. На врло одговорна места постављају се људи који о војсци немају појма и који у рату нису ништа показали. Окићени титулама од којих само они имају користи без икакве користи за оружане снаге. Сивило и негативне појаве у друштву пресликали су се на војску.

Народи су доведени до апсурда, да хране војску која бројчано и технички није у стању да одбрани државу. Огроман део националног доходка одлази у војни буџет,а војску ће користити неко други зарад својих интереса.

Подсећање:

На овим просторима је вођен ваздушно-космички рат.

 У овој агресији убијен је 1.031 војник, а рањено или повређено 5.173 војника и полицајца, погинуло је преко 2.500 цивила, од тога 78 деце, а рањено око 6.000 цивила. Снаге НАТО су 1991 пут дејствовале по 986 цивилних објеката, од чега је 119 потпуно уништено, а 867 тешко оштећено. На 113 локација бачено је 50.000 пројектила с осиромашеним ураном, а 57 циљева је нападнуто касетним бомбама. Напади су изведени на градска подручја при чему је избачено 156 контејнера са 37.440 касетних бомби. После доласка међународних војних и полицијских снага, јуна 1999. године, са Космета је протерано око 350.000 углавном Срба, али и становника других националности. Извршено је преко 8.000 терористичких акција, убијено 2.000, а отето 1.500 и рањено 2.500 људи. Укупна ратна штета је процењена на 120 милијарди долара, од чега је само војска, изузимајући војну инфраструктуру на Космету, претрпела штету од девет милијарди долара.

 У току агресије НАТО-а на СРЈ регистровано је 26.095 полета авијације (по руским изворима 38.004), од чега је 18.168 извела борбена авијација. Дејствовано је са 23.614 авио пројектила,тежине 6303т (као 3 нуклеарне бомбе бачене на Хирошиму и Нагасаки) и 736 КР Томахавк. На почетку агресије, НАТО је ангажовао 371 авион дневно, а на крају агресије тај број је повећан на 1.055 авиона, од чега 700 америчких.

 У одбрани од НАТО снага, југословенска војска или српске снаге, како су је називали политички и војни званичници Алијансе, погодила је 61 авион (два авиона су оборена са материјалним доказима Ф-117А и Ф-16ЦГ-оба је оборио 3.рд.ПВО), седам хеликоптера, 30 беспилотних летилица и 338 крстарећих ракета. Подаци о броју оштећених борбених авиона и других борбених система, који су пали на територије суседних земаља, нису познати и мало је вероватно да ће их НАТО икада објавити.

Повреда међународног права:

 Употреба муниције са осиромашеним ураном представља повреду основних принципа међународног хуманитарног права:

 забрана коришћења оружја којим се наносе непотребна разарања или сувишне патње становништва,која изазивају неселективна дејства, односно дејства против лица која не учествују у ратним операцијама, угрожавање територија неутралних земаља, које нису у сукобу.

 забрана употребе загушљивих, отровних, и сличних супстанци, укључујући и биолошка средства и ону муницију која проузрокује опсежна, дуготрајна и озбиљна оштећења природне околине.

 Ови принципи међународног хуманитарног права су дефинисана почетком ХIX и XX века следећим документима:

 Хашким конвенцијама из 1899. и 1907.,

 Женевским конвенцијама из 1923, 1925 и 1945. године и

 Статутом Међународног војног суда у Нирнбергу. Касније су ове конвенције допуњене забраном коришћења нагазних мина, (Женевска конвенција 1998. год.) као и забраном употребе касетних бомби.

Поред директних штета изазваних експлозијама бачених бомби и ракета, на територији СРЈ се  водио специјалан рат, који по својим ефектима спада у хемијске и радиолошке (нуклеарне) ратове.

Примена нових средстава:

 Еклатантан пример кршења Женевске конвенције за заштиту цивила у ратним дејствима је дејствовање касетним бомбама по цивилном становништву у Нишу и Алексинцу, као и по осталим деловима земље насељеним цивилним становништвом

 Први пут примењене тзв. меке бомбе, пуњене касетама са електропроводљивим влакнима, намотаним на калемове (популарно зване “графитне бомбе”), производ високе технологије.

 При паду на високонапонске водове електроенергетског система, калемови испадају из касета, размотавају се и образују џиновске, суперпроводљиве “паучине”, које прекривају струјне водове изазивајући кратке спојеве уз огромна, муњама слична електрична пражњења.

 Дејствујући на високонапонске водове електроенергетске мреже, ова влакна доводе до кратких спојева и до распада електроенергетског система. Кад су наши инжењери успешно решили проблем електропроводљивих влакана, трансформатори, пуњени пираленским уљима, уништавани су разорним бомбама.

 После чишћења механичким путем ових паучина са електричних водова, 36 младих људи од 20 до 30 година после годину и по дана је умрло од последица удисања прашине настале од суперпроводљиве ''паучине''.

Муниција са ОУ:

 Армија САД развила је муницију са осиромашеним ураном (ОУ) за топ 25 мм (85 грама урана), авионски топ 30 мм (298 грама урана) и тенковске топове 105 и 120 мм ( од 2,2 до 4,9 килограма урана).

 Противоклопна језгра кртареће ракете и метка од 30 милиметара састоје се од отпада нуклеарног горива које садржи осиромашени уран-238 (96-99%), уран-235 (3,5-0,71%), а негде се налази и плутонијум.

 При удару уранског пројектила у чврсту препреку ствара се висока температура и око 10% урана сагорева у ураноксид, а 70% прелази у стање аерозола. Величина аерозолних честица урана је око 5μm.

 Ове честице контаминирају околну средину, могу се унети у организам удисањем или храном, а зависно од метеоролошких услова, могу се разносити на веће удаљености (до 40 км). Оксиди урана су делимично растворљиви у води, па могу да контаминирају подземне воде, а преко биљака да доспеју у ланац исхране људи.

 Муниција забрањена резолуцијом Подкомисије за превенцију дискриминације и заштиту мањина при Комисији УН за људска права из 1996 и 1997 године.

Признање Џорџа Робертсона:

 Командант НАТО снага, Џорџ Робертсон је изјавио 2000 год. да је на Космету, на локацијама према Албанији гађано 112 локација, а ван Космета 89 локација. По локацији је пало 15 – 396 килограма урана.

 Пљачковица, брдо изнад Врања на коме се налази репетитор, гађано је великим бројем метака са ОУ. Подлога на брду је каменита и омогућавала је паљење метка у контакту са чврстом површином и распршавање радиоактивног аеросола на велике удаљености. Обрађено је 1500m2 простора, на коме је измерена радиоактивност изнад 200Bq/kg. Испод 200Bq/kg се сматра да тло није контаминирано. У близини Врања је гађано Братоселце и Боровац близу Бујановца. На овом простору контаминација је износила 1800 до 24300 Bq/kg.

 Једињења урана могу доспети у организам човека инхалацијом и дигестивно. Рањавање војника са U238 изазива контаминацију преко ране. Ингестијом (гутањем) мање од 5% унетих честица аеросола се ресорбује, а 95% се елиминише кроз бубреге. Уколико се честице радиоактивног аеросола удахну, доспевају у плућа, везују се за крв, део се излучи преко бубрега, а део се таложи у бубрезима, костима, јетри. Уран се никад не елиминише у потпуности из организма

Радиолошки (нуклеарни) аспекти Нато агресије:

 НАТО алијанса је признала да је на СРЈ бачено 30 000 пројектила са осиромашеним ураном.

 Војска Југославије изнела је податке да је бачено око 50 000 пројектила.

 Употребом пројектила са осиромашеним ураном, НАТО алијанса је против СРЈ водила радиолошко-нуклеарни рат, уз дугорочно загађивање еко-система, које ће имати несагледиве последице по сав живи свет, не само код нас, већ и у Европи.

 Осиромашени уран због велике масе и густине, користи се у противтенковској муницији калибра 30 милиметара, која се испаљује са авиона А-10.

 Осиромашени уран (U238) је нуспродукт у припреми горива за нуклеарне реакторе и нуклеарно оружје.

 Знатно повећање нивоа радиоактивности на територији Србије, Македоније, Црне Горе и поготово Косова представља резултат примене крилатих ракета “Томахавк” и пројектила од 30 мм које улазе у комплет наоружања америчких јуришних авиона “А-10”. У главама крстарећих ракета “Томахавк” се користи око 20 кг осиромашеног урана.

Хемијски аспекти Нато агресије:

 Плански и смишљено су гађана постројења и складишта хемијске индустрије. Бомбардовани су објекти у Панчеву, Новом Саду, Лучанима, Прахову, Бору, Баричу. Услед експлозије и пожара у ваздух, земљиште и водотокове доспеле су огромне количине врло отровних и по здравље опасних материја: хлороводонична и сумпорна киселина, азотна киселина, хлор, мономер винилхлорид, етилендихлорид, бензол, пирален, амонијак, диоксини и многи други тешки метали, такође врло отровни, олово, жива

 Веома опасни по здравље становништва уз дуготрајне последице су пожари на пираленским трансформаторима.

 Пираленска уља су генотоксична и не би смела да се просипају у околину ни под каквим изговором. Пожари на пиралену стварају жртве у блиској и даљој будућности, зависно од количине кумулисаног генотоксина у организму и количине ослобођених генотоксина који су неконтролисано расејани у животној средини.

 У Новом Саду и Београду су гађани трансформатори са по150 тона трафо-уља у коме су се као адитиви налазили полихлоровани дифенили (пирален) изузетне канцерогености и мутагености.

 Пирален је од 2001 године забрањен за употребу у Европи и сви трансформатори који садрже пирален, су замењени.

Последице Нато бомбардовања:

 Наши лекари драматично упозоравају да је повећан број оболелих од разних врста карцинома и леукемије и да је Србија по броју новооткривених и оболелих од карцинома међу првима у Европи. Такође суморно предвиђају да предстоји епидемија карцинома у Србији

 Нa југу Србијe сe повeћaвa број оболeлих од нaјтeжих болeсти кaо послeдицa зрaчeњa нaстaлог послe бомбaрдовaњa муницијом сa ОУ. Повeћaн јe стeрилитeт код обa полa.

 Сa Косовa и Мeтохијe вeлики број Aлбaнaцa, мeђу којимa јe вeлики број дeцe, лeчe сe од нaјтeжих болeсти нa Клиници зa онкологију у Нишу и Београду.

 Повeћaн јe број нaјтeжих обољeњa у Цeнтрaлној Србији и Бeогрaду у годинaмa послe бомбaрдовaњa.

 Повeћaн је мaлформитeт код младунчaди и стeрилитeт код домaћих животињa.

 Зaгaђeњe остaјe вeчито јeр јe врeмe полурaспaдa урaнa и њeгових потомaкa вишe хиљaдa годинa.

 Морa сe eнeргично трaжити прeкид производњe муницијe сa ОУ, јeр јe онa изузeтно нeхумaнa којa вeковимa унaпрeд зaгaђујe човeкову околину и чини јe нeпогодном зa живот.

Повећан је број оболелих од карцинома:

 У Србији се годишње дијагностикује више од 33.000 нових случајева обољевања од рака, а само у Београду открије се око 8.000 новооболелих.

 У Србији од рака годишње умре око 21.000 људи, а у главном граду више од 4.600 мушкараца и жена.

 Током последњих десет година број оболелих од малигних тумора у Београду порастао је за 16%.

 Током последње деценије обољевање од свих облика рака у Србији порасло је за 25% код мушкараца и за 18% код жена.

 У групи водећих узрока умирања оболели од рака налазе се на другом месту, одмах после болести срца и крвних судова.

 Половина свих оболелих у Београду је старости од 20 до 64 године, а више од 50% су старији од 50 година

 Умирање од свих малигних тумора током последње деценије је у Србији порасло код мушкараца за 11,3% и код жена за 8,5%.

 У Војводини је број лечених пацијената од карцинома у 2007 години био 7324, a у 2008. години 8133, Институт за онкологију Војводине,Сремска Каменица

 

 
< Prethodno   Sledeće >
Последње вијести
У Сутомору НАТО бомба? (ВИДЕО)

Акција чишћења терена од НАТО отпада из 1999.године коју ових дана на приморју спроводе активисти Мировног покрета „Не у рат – Не у НАТО“, резултирала је јуче открићем неексплодиране гранате у Сутомору, која је по свој прилици испаљена из авиона сјеверноатлантске алијансе током агресије на Србију и Црну Гору.

 
Ништа од позива Црне Горе у НАТО

Црна Гора ове године неће бити позвана да уђe у НАТО, саопштио је данас генерални секретар Сјеверноатланског савеза Андерс Фог Расмусен.

 
Активности