safari browser kinderschutz free iphone 5 spy software app spy gratis bachmann kinderschutz f steckdosen get ipad apps free without jailbreak tracking app by phone number iphone gegen abhören sichern spy camera app for iphone


FPSS slide image

Интервенција НАТО-а је извршена без одобрења Савета безбедности због оптужби да српске снаге безбедности врше етничко чишћење косовских Албанаца. Непосредан повод за акцију била су дешавања у Рачку и одбијање ...

FPSS slide image

Интервенција НАТО-а је извршена без одобрења Савета безбедности због оптужби да српске снаге безбедности врше етничко чишћење косовских Албанаца. Непосредан повод за акцију била су дешавања у Рачку и одбијање ...

FPSS slide image

Интервенција НАТО-а је извршена без одобрења Савета безбедности због оптужби да српске снаге безбедности врше етничко чишћење косовских Албанаца. Непосредан повод за акцију била су дешавања у Рачку и одбијање ...

FPSS slide image

Интервенција НАТО-а је извршена без одобрења Савета безбедности због оптужби да српске снаге безбедности врше етничко чишћење косовских Албанаца. Непосредан повод за акцију била су дешавања у Рачку и одбијање ...

FPSS slide image

Интервенција НАТО-а је извршена без одобрења Савета безбедности због оптужби да српске снаге безбедности врше етничко чишћење косовских Албанаца. Непосредан повод за акцију била су дешавања у Рачку и одбијање ...
Не у моје име – Протест против НАТО (ВИДЕО)
05.04.2014

Студентска асоцијација мировног покрета „Не у рат – Не у НАТО“ организовала је данас, на платоу испред споменика Светом Петру Цетињском у Подгорици, скуп против учлањења Црне Горе у НАТО, на коме је дигнут глас против агресорске и злочиначке политике тог војног савеза.

Скуп је организован поводом Међународног дана студената, а млади су показали да у Црној Гори и даље има оних који поштују и не заборављају жртве НАТО агресије, односно да не пристају да буду дио тог ратног савеза.

Представник Студентске организације „Не у рат – не у НАТО“ Ђурђина Турковић казала је на отварању скупа да вјерује да је порука окупљања „Не у моје име“ речена „из главе цијелог народа“.

„Срећна сам што смо заједно и то баш на овом мјесту, испод скута нашег великог владике Светог Петра Цетињског. Наш данашњи празник и годишњица оснивања крваве ратне машине је добар дан за ту поруку, али и за повратак студената на мјесто које им је некада припадало у друштву“, навела је она.

Према њеним ријечима, „Не у моје име“ је јасна порука свима који чине немерљиву штету овој држави гурањем у НАТО, али и прање студентског образа, јер смо ћутали свих ових година тираније и режимских подвала.

„“Не у моје име“ је извињење грађанима Црне Горе што њена младост није до сада показивала бунт пред неправдом, криминалом, корупцијом и сваком другом невољом која нас је затекла под влашћу овог режима. Криви смо, таман колико и старија генерација која нас није научила духу наших дједова, који су доследно пратили правду, образ, част и вјеру и то по цијену сопственог нестанка“, истакла је Турковић.

По њеним ријечима, „Не у моје име“ је порука упућена сваком НАТО промотеру, који у наше име потписује међународне уговоре, продајући тако и грађане и државу НАТО пакту.

„Нека свако ко хоће да чује зна да никада нећемо пристати на то, па нека се и НАТО замисли када следећи пут буде свој крвави новац гурао у џепове домаћих промотера рата. „Не у рат- не у НАТО“ је опредјељење овог народа и не постоји тај трик који могу извести, па да осване нека мајска зора у Црној Гори под НАТО жицом“, закључила је она.

Ковачевић: Ђукановић обмањује јавност

Представник Покрета за неутралност Филип Ковачевић подсјетио је да је премијер Мило Ђукановић недавно саопштио да је НАТО „најбољи, најефикаснији и најисплативији оквир за унапређење стабилности у Црној Гори и на Балкану“, додајући да нити једна од тих квалификација НАТО-а није тачна.

„Прво, НАТО је далеко од ефикасности у свом дјеловању. Са свом својом војном силом, НАТО није успио да заведе поредак и мир чак ни у једној од најсиромашнијих земаља свијета, Авганистану, него се повлачи у конфузији и поразу послије 13 година интервенције. Због погубних одлука Ђукановићеве владе, нажалост, и сви ми, као порески обвезници, смо већ платили више од 10 милиона евра за тај војни фијаско“, казао је Ковачевић.

Тај новац је, како је истакао, могао бити уложен у црногорски образовни систем, у студентске стипендије, књижни фонд и компјутере, у побољшање стандарда студентског живота.

„Друго, НАТО није најисплативији оквир за унапређење стабилности јер војна неутралност мање оптерећује државни буџет. То показује компаративни преглед војних буџета већ постојећих неутралних држава у Европи, од којих су шест и чланице Европске уније. Ово је чињеница коју Ђукановић намјерно прећуткује када тврди да је улазак у НАТО неопходан услов за улазак у ЕУ, што је неистина“, указао је Ковечевић.

И, треће, додао је он, у чему је, збиља, НАТО најбољи? Довољно је погледати статистике жртава у НАТО интервенцијама у протеклих двадесет година – у Савезној републици Југославији, у Авганистану, у Либији, па увидјети да је НАТО шампион само у једном, у ратном хаосу и страдању цивила.

„НАТО је одговаран за кршење норми међународног права, укључујући и Статут УН и као такав је фактор нестабилност, а не стабилности, у савременом свијету. Потенцијалним уласком у НАТО, Црна Гора би стекла нове непријатеље, укључујући и традиционално пријатељске државе, јер би ушла, као дио агресивне алијансе, у нове сукобе и ратна разарања“, упозорио је Ковачевић.

Према његовим ријечима, супротно од онога што тврди Ђукановић – једино проглашење војне неутралности може спасити младе генерације од будућих ратних вихора.

„И, због тога, не у НАТО, не у рат“, закључио је Ковачевић.

Вујисић: Свако нормалан за неутралност и мир

Представник матураната Вук Вујисић казао је да су се на скупу окупили сви који се боре за просперитет друштва.

„Ми млади смо заборављени, жртвовани у овом себичном времену и мораћемо сами да се изборимо за нашу будућност. Нећу бјежати из земље у којој сам рођен и у којој живим, јер то сам што сам, младић који зна за родољубље“, рекао је он.

Желим, истакао је Вујисић, да живим у земљи која је неутрална, која неће учествовати у туђим освајачким ратовима.

„Свако нормалан би заступао политику неутралности и мира. Али они, односно – домаћи издајници, кажу да то није могуће. Зашто? Можда зато што су Црну Гору продали, издали, зато што ми више нијесмо њени власници“, навео је он.

Нека то, додао је Вујисић, признају или нека ћуте и допусте народу да одлучи на референдуму о будућности своје земље.

Дробњак: Добровољац против НАТО-а

Представник мировног покрета „Не у рат, не у НАТО“ Дијана Дробњак прочитала је изводе из свог дневника, који је водила током НАТО агресије на Савезну Републику Југославију.

„Читава се Подгорица тресла 19. априла. Тада је 20 пројектила пало на Црну Гору. Сви смо на митингу гледали у небо. Гађали су аеродром Голубовци, Шипчаник, Дечић, Главу Зете, Зогање, Загарач, Улцињ и Суторман. Погинуо нам је један заставник, муж моје учитељице. Без оца је остала дјевојчица од 3 године и бебица од 7 мјесеци“, свједочила је Дробњак.

Она је подсјетила на 29. март 1999. године и протест испред Америчког центра на које се окупило више хиљада људи.

„Пале се америчке заставе, мајице УСА… ту су и разне пароле. А тако је и на протестима у Бону, Берлину, Авијану, Риму, Милану, Скопљу, Београду, Паризу, у Канади, у Чикагу, Москви и Сиднеју. У Шпанији је на челу колоне наш Пеђа Мијатовић, који је у знак протеста одбио да одигра утакмицу за Реал“, навела је Дробњак.

Она је подсјетила да је Мијатовић због неиграња утакмице кажњен са 35.000 долара, а Дејан Савићевић му је јавно поручио: „Паузирај још једну на мој рачун“. Онa је у дневнику записала и 30. април када је у бомбардовању Мурина убијено шест недужних особа, међу којима и троје дјеце. У дневнику од 18. маја 1999. Године, Дробњак је навела да размишљала да се пријави у добровољце.

„Веома могуће. Ако дођу трупе онда хоћу сигурно. Мило код Шредера, а ја у добровољце?!“. „Ето, малих извода из дневника једне матуранткиње. И данас сам овдје као добровољац и бићу то са својим пријатељима док год траје НАТО опасност за Црну Гору“, поручила је Дробњак.

Ивановић: Млади сачували образ Црне Горе

Један од вођа навијача Будућности Александар Чака Ивановић казао је да је дошао на скуп како би подржао младе студенте, који су одлучили да осветлају образ Црне Горе.

„То чиним и сада и увијек ћу, данас подржавам студенте, сјутра било кога ко у овој држави чини добро за њене грађане. Желим само да вас све мотивишем да размислите какви су нам то пријатељи који су нас засули толиком количином радиоактивног отпада, да ће све генерације у Црној Гори трпјети последице у наредних хиљаду година“, навео је он.

Скупу су присуствовали челници Нове српске демократије Андрија Мандић, Горан Даниловић, Славен Радуновић, Јован Вучуровић, посланик Демократског фронта Милан Кнежевић, као и више антиНАТО активиста – Марко Милачић, Мирза Кургаш

Не желимо да водимо туђе ратове

На скупу су били истакнути бројни транпаренти међу којима: „Мир за мир – не НАТО“, „Ово није НАТО земља“, „НАТО злочинци“, „Да се не заборави – 24.03.1999.“, „За мир на Балкану – против НАТО база и империјализма“, „Стоп новим агресијама и крвопролићима“, „НАТО дахије марш из Црне Горе“, „НАТО = Трећи свјетски рат“, „Ко се не буни као студент – штрајкује као пензионер“. Окупљени су носили и транспаренте – „Не желимо да водимо туђе ратове“, „Не желимо дјецу да шаљемо у ратна жаришта“, „Хоћемо да смо своји на своме“, „Мир за Мир“, „Не у моје име“, „Не у рат – не у НАТО“, „Др Саво Кентера“, „NATO – North Atlantic Terrorist Organization“, „NATO Terrorists“, „NATO is a war machine“, „We don’t want your bombs“ и „Alasca is an ice Crimea“.

Присутни су уживали у музичком наступу никшићког панк бенда „Панкреас“, Душка Вујовића, као и уз звуке популарног подгоричког “DJ Gav (Tehnoklinika)“.

Скуп је окончан уз поруку Светог Петра Цетињског, из његовог предсмртног завештања, коју је изговорио првак Црногорског народног позоришта Гојко Бурзановић. Скуп је протекао без инцидената, а обезбјеђивале су га јаке полицијске снаге.

https://www.youtube.com/watch?v=pzix7A46TVY

 
< Prethodno   Sledeće >
Последње вијести
У Сутомору НАТО бомба? (ВИДЕО)

Акција чишћења терена од НАТО отпада из 1999.године коју ових дана на приморју спроводе активисти Мировног покрета „Не у рат – Не у НАТО“, резултирала је јуче открићем неексплодиране гранате у Сутомору, која је по свој прилици испаљена из авиона сјеверноатлантске алијансе током агресије на Србију и Црну Гору.

 
Ништа од позива Црне Горе у НАТО

Црна Гора ове године неће бити позвана да уђe у НАТО, саопштио је данас генерални секретар Сјеверноатланског савеза Андерс Фог Расмусен.

 
Активности